Ce e de văzut la Romanian Design Week?
Așteptarea a luat sfârșit: a început Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative. Mai exact, cea de-a noua ediție a festivalului, care se desfășoară până pe 13 iunie în București și
Așteptarea a luat sfârșit: a început Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative. Mai exact, cea de-a noua ediție a festivalului, care se desfășoară până pe 13 iunie în București și care pune accentul pe importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice.
Ediția de anul acesta, desfășurată sub tema #together, este una dintre cele mai ample de până acum și propune un circuit expozițional complex și efervescent, completat de o serie de evenimente satelit desfășurate în întreg orașul.
Pe principiul văzut, plăcut, astăzi facem o listă cu cinci proiecte care nu trebuie ratate. Ele pot fi văzute la Combinatul Fondului Plastic, în cadrul expoziției Romanian Design Week Selection 2021, care propune o colecție cu unele dintre cele mai bune lucrări de design și arhitectură realizate în ultimii doi ani pe plan local.
These boots are made for walking, așa că nu încape îndoială că cei mai importanți companioni rămân încălțămintea comodă și buna dispoziție.
Expoziția “Enough is enough”, BETA 2020 by Stardust Architect
O bienală despre responsabilitate trebuie să fie un act de responsabilitate. Amenajarea expoziției principale, Enough is enough, a Bienalei Timișorene de Arhitectură BETA 2020 a început cu încercarea de a răspunde la întrebarea ce înseamnă un design responsabil pentru o expoziție la o scară mare, care are o durată de o lună de zile, dar care, în final, riscă să producă multe obiecte-suport noi, care vor trebui depozitate și refolosite.
Expoziția propune o grădină ca loc al dialogului dintre arhitectură și natură.
Firul subtil al întregului concept expozițional a fost gândul de a crea o atmosferă imersivă, care lucrează mult cu materia și cu vegetația, pentru a vorbi despre proces, pentru a îți putea oferi momente de respirație și pentru a putea citi și altfel, tactil sau visceral, deschizând bienala către toate categoriile de public, nu numai pentru publicul specializat, direct interesat de mediul construit.
După expoziție, grădina s-a mutat într-un spațiu public din Timișoara.
Muzeon by Atelier MASS
Muzeon este un muzeu inovator de istorie a evreilor din Cluj, pornit dintr-o căutare personală a inițiatorilor în trecutul familiei. Este o experiență, nu un muzeu tradițional, bazat mai mult pe povești personale decât pe obiecte de expoziție, fiecare vizitator parcurgând spațiul cu ajutorul unui personaj care îl ghidează audio. Conceptul vizual oferă suport parcursului audio, transpunând sau intensificând anumite stări și este foarte conectat cu povestea audio.
Fiecare spațiu este tratat independent vizual pentru a oferi poveștii audio toate elementele necesare, unele spații au elemente realiste, pe când altele sunt mult mai abstracte.
Iluminatul este un element important, care ține cont de starea comunității – dacă la început totul este luminos, lumina scade treptat spre perioada de antisemitism, vagonul este aproape în bezna, apoi fiecare personaj își pune în lumina un drum diferit, pentru ca apoi să se ajungă iar la lumină.
The system in the room by Super Serios
Sistemul din cameră preia elementele unui sistem urban al locuirii printr-o instalație-joc, folosind metode ludice și participative. Prezentat în cadrul Festivalului Simultan, la Garnizoana Timișoara, jocul pornește de la cartea Sistemele spațiului amenajat (M. Botez și M. Celac, 1980) și creează un dialog între jucători. În locul pieței imobiliare și a investitorilor ca principali actori responsabili de creștere a unui oraș, sistemul vorbește despre condițiile ambientale sau contextul cultural ca factori importanți pentru noile cartiere. Elementele sistemului sunt transpuse în celule pe podeaua camerei. Fiecare jucător alege o celulă, de unde începe o conversație ce este continuată de ceilalți jucători, urmărind săgețile, luând în considerare celulele pe care se află fiecare. Desenele de pe perete explică conceptele, folosind diagrame preluate din cărți de studiu urban din anii ’80 și pot fi vizualizate numai folosind un filtru roșu: o lentilă roșie sau filtrul Instagram care vine cu jocul.
Pot Stories by VIA Architecture & AG Studio
POT propune un nou sentiment de identitate și unitate cu natura, printr-o structură axată pe materialitatea elementelor biologice, integrându-le într-un proces multisenzorial. Noua realitate a izolării și a deprivării senzoriale își găsește “antidotul” într-o formă de „habitat urban”,ce prioritizează timpul si stimularea simţurilor ca refugiu al experiențelor individuale. Coerenţa spaţială e dată de armonizarea unor elemente arhitecturale, într-un parcurs scenografic: scara fluidă, peretele volumetric şi masivul brut al barului. Sfoara, element care leagă, face parte din țesătura semnificativă a locului. “Mobilarea” plafonului cu sfoară, ce imită osatura unei nave, subliniază înălțimea, leagă lumina naturală de cea artificială și creează diferite tonuri de clar și obscur, imitând condițiile din natură și oferind structură amenajarii. Pot-ul (vasul), integrat atât în nume, cât și în fiecare funcțiune a spațiului, devine laitmotiv al perspectivelor familiare, un pretext pentru apropiere socială.
Viila Cheia by ateliercetrei
Priveliștea superbă asupra văii Arieșului, din punctul cel mai înalt al livezii de caiși care găzduiește Viila Cheia, stă la baza așezării și a formei casei de oaspeți. Aceasta din urmă ia forma unei bariere al cărei rol este acela de a întârzia întâlnirea oaspeților cu persepctiva, întâlnire amplificată de perspectiva forțată obținută prin forma dată, atât în secțiune, cât și în plan, camerei de zi.
Lipsa de repere arhitecturale tradiționale și identitare a satului Cheia face ca proiectul să caute inspirație în arhitectura rurală arhaică românească. Materialele naturale precum piatra, lemnul sau șindrila, terasele inspirate de vechile prispe care leagă fiecare cameră de livadă, mobilierul pe comandă, prezența sugerată a credinței, vatra și masa concepute ca și catalizatori sociali, construiesc conceptul casei de oaspeți… oferirea unei experiențe aproape arhaice, tradiționale românești, în notă contemporană turiștilor din întreaga lume.