Home / Info  / Atmosfere : împrejurimi arhitecturale – Peter Zumthor

Atmosfere : împrejurimi arhitecturale – Peter Zumthor

Vă invităm la lasarea cărții Atmosfere : împrejurimi arhitecturale, scrisă de Peter Zumthor.

Vă invităm la lansarea cărții Atmosfere : împrejurimi arhitecturale, scrisă de Peter Zumthor.

Evenimetul va avea loc azi, 1 octombrie, ora 18:00, la Cafe Verona.

Vă așteptăm!

 

Pornesc cu o teribilă crispare în această recenzie pentru o carte a cărei traducere în limba română mă bucur că s-a împlinit, cu deosebire în această formă, de la care autorul însuși nu a admis niciun rabat. Sunt deja câteva luni în care am fost martora travaliului de traducere pedantă, în sensul fidelității absolute față de textul original, cu atenție, prin urmare, la frazare, la fiecare cuvânt.

Cum altfel decât alegând cu atenție fiecare cuvânt s-ar putea transmite ritmul acestei cărți, o mărturisire de devoțiune pentru înțelegerea sensului subtil al prezenței arhitecturale, prin acele elemente care ne ating pe fiecare, fără a putea fi explicit teoretizate?

M-am întrebat ce, cum să transmit, când textul însuși pare a surprinde esența și orice interpretare sau adaos baroc doar pierde din pregnanța ideilor. Atunci, cum îmi pare în egală măsură esențial contextul, cadrul în care a apărut, vă invit să vi-l recompuneți, imaginând odată cu rândurile din acest volum și locul în care a fost rostit textul prima oară, în castelul Wendlinhausen, din Germania, de 1 iunie 2003, în festivalul de literatură și muzică «Cărări prin țară». În explorarea despre Măsura Frumosului, oricât ar sta frumusețea în ochiul privitorului, muzica în urechea celui care ascultă, să nu ne desprindem, astfel, de locul care a găzduit magia înțelegerii afinităților dintre locuri și arte, cum poate însuși Zumthor, exigent, a încercat să repună apoi în cea mai potrivită formă a cărții, fără a uita sau renunța la niciun detaliu, din fericire și pentru ediția în limba română.

Iulia Stanciu, recenzie publicată în numărul 4 al revistei Arhitext

 

DATELE EDIȚIEI
Volumul face parte din colecția Spațiul Sensibil
Autor: Peter Zumthor
Editor: Arpad Zachi
Traducători: Ștefan Vianu, Aura Pandele
Revizuire de specialitate: Ilinca Pop
Layout și copertă: ERE, Werkstatt für Tipografie: Ernst-Reinhardt Ehlert
DTP: Faber Studio
Tipărit de: Master Print Super Offset

 

 

 

Review overview