Home / 2/2019  / Grădinița Nová Ruda – Vratislavice Nad Nisou + Petr Stolín Architekt

Grădinița Nová Ruda – Vratislavice Nad Nisou + Petr Stolín Architekt

Terenul se află în proprietatea orașului și a fost considerat cel mai potrivit pentru noua dezvoltare imobiliară planificată pentru imediata vecinătate și noua gradiniță. Situl este în continuare nedezvoltat și marea parte a terenului e

  • Amplasament: Nová Ruda, Republica Cehă    
  • Titlu proiect: Grădinița Nova Ruda
  • Arhitecţi: Petr Stolín, Alena Mičeková   
  • Suprafaţă: 915 m2
  • An construire: 2015–2018   
  • Fotografii: Alex shoots buildings

Terenul se află în proprietatea orașului și a fost considerat cel mai potrivit pentru noua dezvoltare imobiliară planificată pentru imediata vecinătate și noua gradiniță. Situl este în continuare nedezvoltat și marea parte a terenului e definit ca spațiu verde public. În vecinătatea imediată se află o clădire istorică, o școală gimnazială de arte și mai multe parcele cu locuințe familiale, care, în ansamblu, definesc un context mai degrabă rural.

 

Ne dorim ca cei mici să înțeleagă și să perceapă arhitectura, prin configurațiile speciale și variate pe care am încercat să le implementam în compoziția de ansamblu. Ei sunt invitați să descopere întreaga clădire gradual și să se orienteze în spațiu chiar după ce intră în clădire. De-a lungul zilei, copiii pot descoperi clădirea și toate modurile posibile de a se mișca prin ea. Sala lor de clasă nu e un spațiu rectangular banal. Este un spațiu conectat visual către exterior prin ferestre mari, paralele, și către niveluri diferite, printre atriumuri.

 

Activitățile copiilor variază pe înălțimea clădirii: în partea inferioară există o zonă pentru paturi, locul cel mai liniștit, iar etajele găzduiesc locul de joacă. Aici, de asemenea, copiii au oportunitatea să meargă afară, pe terasă, și în galeriile laterale care se continuă în spatele fațadei casei. De aici, ei pot ajunge la locul de joacă de pe terasa exterioară, situată deasupra zonei de luat masa. Ultimul etaj are cea mai mare înalțime liberă și funcționează ca sală de clasă.

 

Conceptul acesta de transparență cuprinde întregul volum și induce un sentiment de siguranță. Fațada exterioară a casei e un văl delicat, care îmbracă întraga lume interioară a grădiniței.

 

Textul aparține arhitecților

Review overview