Home / 6/2017  / Centru comunitar Máj

Centru comunitar Máj

«Crearea condițiilor optime pentru utilizarea spațiului public este o parte indispensabilă în reabilitarea cartierelor rezidențiale existente, în care locuiește cea mai mare parte din populație.» Centrul comunitar Máj este situat în cel mai mare ansamblu de

SLLA ARCHITECTS

Centru comunitar Máj

  • Amplasament

    České Budějovice, Republica Cehă

  • Titlu proiect

    Centru comunitar Máj

  • Birou de arhitectură

    SLLA Architects

  • Client

    Orașul České Budějovice,Republica Cehă

  • Suprafaţă totală desfăşurată 

    1.939 mp

  • Suprafață totală desfășurată exterior 

    1.060 mp

  • Volum

    13.786 mc

  • Anul realizării

    2014

  • Fotografii 

    SLLA

«Crearea condițiilor optime pentru utilizarea spațiului public este o parte indispensabilă în reabilitarea cartierelor rezidențiale existente, în care locuiește cea mai mare parte din populație.»

Centrul comunitar Máj este situat în cel mai mare ansamblu de locuințe construit în anii ’80 în České Budějovice, un cartier mixt din punct de vedere etnic și social. Având o concentrare sporită a populației de etnie romă, cartierul a fost în trecut martorul unor situații tensionate și al câtorva revolte.

Noua clădire a centrului comunitar contribuie la programul de regenerare a întregii așezări; noua infrastructură socială face parte dintr-un viitor centru urban al zonei, având o piață ca spațiu public principal. Centrul este destinat serviciilor de asistență socială pentru copii, tineri și mame, incluzând și un centru pentru activități preventive, un centru pentru seniori, precum și spații pentru consiliere socială și o secție de poliție municipală.

Scopul centrului este acela de a îmbunătăți calitatea vieții comunitare; în mod firesc, proiectul se concentrează pe anvelopa clădirii, pe interfața care este în contact direct cu spațiul public. Volumul compact al clădirii, cu un loc de joacă pe acoperiș și plante cățărătoare pe fațadă, cu spații semi-publice de legătură alături de spațiul public al noii piețe, este menit să servească ca un loc de socializare pentru copii și adolescenți, precum și ca un centru de informații și servicii sociale pentru locuitorii ansamblului. Spațiul programat al diferitelor instituții, cu intrări din diferite părți și pe diferite niveluri este distribuit pe cinci niveluri deasupra solului. Scările și alte spații de comunicare și de repaus de pe toate nivelurile perimetrului clădirii permit interconectarea diferitelor părți ale acesteia, a centrului comunitar cu spațiul public, precum și conectarea directă a pieței publice la toate nivelurile clădirii și la acoperiș (cu locul său de joacă).

Având în vedere că această clădire se află într-un mediu plin de culoare, datorită fațadelor policrome ale clădirilor adiacente realizate din panouri prefabricate, expresivitatea acesteia este dată numai de activitățile interfeței interior-exterior și de elementele sale vegetale, care vor defini peste câțiva ani aspectul dominant al construcției și ar trebui să formeze microclimatul centrului comunitar.

Review overview