Home / 6/2017  / Câștigătorii ediției 2017 a Medaliilor europene de arhitectură – cele mai bune proiecte de diplomă

Câștigătorii ediției 2017 a Medaliilor europene de arhitectură – cele mai bune proiecte de diplomă

La Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017 juriul EAMBDP: European Architectural Medals – Best Diploma Projects (Medaliile Europene de Arhitectură – Premiile de

La Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017 juriul EAMBDP:
European Architectural Medals – Best Diploma Projects (Medaliile Europene de Arhitectură – Premiile de excelență pentru Proiecte de Diplomă), un concurs internațional de anvergură, aflat la cea de-a treia ediție, menit să desemneze cel mai bun proiect de diplomă în arhitectură din Europa.

În competiția organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» (UAUIM), Asociația Europeană pentru Educație de Arhitectură (EAAE) și Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) au fost înregistrate 156 proiecte elaborate în anul universitar 2016–2017, provenind de la 86 de facultăți din 27 de țări europene.
30 de proiecte au fost selectate în lista scurtă a juriului, iar 8 au fost premiate.

Juriul ediției 2017 a fost alcătuit din 5 membri, din care 3 reprezentanți ai organizatorilor și doi reprezentanți ai profesiei de arhitect:

Arh. Luciano Lazzari – preşedintele ACE

Prof. dr. arh. Karl Otto Ellefsen

Prof. dr. arh. Marian Moiceanu – Rectorul UAUIM

Arh. Boris Koruznjak

Arh. Rudolf Wienands

Pe lângă marele trofeu – Medalia europeană de arhitectură pentru cel mai bun proiect de diplomă, au fost acordate trei premii tematice:

Premiul ACE pentru impact social,

Premiul EAAE pentru demers problematizant,

Premiul UAUIM pentru calitate artistică.

Câștigătorii ediției 2017 – Medaliile europene de arhitectură pentru cele mai bune proiecte de diplomă:

MEDALIA EUROPEANĂ PENTRU CEL MAI BUN PROIECT DE DIPLOMĂ

031: Negocierea marginii

Autor: Andreas Prokopiou / University of Nicosia, Department of Architecture, Cyprus

Profesori îndrumători: Maria Hadjisoteriou, Angela Petrou, Yiorgos Hadjichristou, Markella Menikou

Proiectul a fost distins cu premiul întâi, deoarece conține majoritatea temelor și obiectivelor pe care Concursul EAM-BDP le adresează. Abordează o problemă reală și oferă o soluție imaginativă, într-un context urban european care are o semnificație politică, socială și de mediu puternică.

Propunerea de reunire a două părți ale unui oraș prin suprapunerea unei rețele care nu distruge sau obstrucționează, ci mai degrabă suprapune peste clădirile joase un cadru liber, capabil să restituie și să unească, a fost considerat de juriu un proiect imaginativ și în același timp pragmatic și realist.

Mai mult, acest cadru este flexibil și extensibil, astfel încât impactul relativ scăzut al arhitecturii a fost considerat un element pozitiv ce permite o interacțiune și o implicare publică reală, cu posibilitatea unei dezvoltări spontane și adaptabile în timp.

Studentul arhitect prezintă o analiză bine gândită, bazată pe o cunoaștere profundă cu implicare istorică, sugerând în mod creativ o cale mai bună spre viitor printr-o dezvoltarea integrată a orașului.

PREMIUL ACE PENTRU IMACT SOCIAL

121: Nodul

Autor: Jonas Albæk Christensen / Faculty of Architecture and Design, NTNU Norwegian University of Science and Technology, Norway

Profesori îndrumători: Siri Bakken, Gro Rødne

Nodul tratează o problemă reală găsită în toate orașele mari – necesitatea de a extinde sistemul de metrou existent și de a introduce noi stații într-o țesătură urbană consolidată.

Proiectul reprezintă o propunere interesantă care rezolvă cu succes câteva aspecte importante:

• relația bună cu clădirile existente

• funcționalitatea și fluiditatea spațiilor

• accesul la zonele înconjurătoare

• necesitatea unui spațiu public expresiv și atractiv atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.

Astfel, “Nodul” devine un hub care îmbunătățește un spațiu urban existent, care leagă nivelul străzii de subteran, fără a transforma în mod semnificativ străzile adiacente. Deci, nu numai că proiectul rezolvă provocările funcționale ale site-ului într-o manieră inconfundabilă, dar folosește lumina cu mare artă și inteligență iar materialele și texturile i se supordonează pentru a crea un spațiu nou, scenografic și dinamic.

PREMIUL EAAE PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR

078: Platformă de cercetare biologică, Lacul Bicaz

Autor: Andreea Irimia / «Ion Mincu» University of Architecture and Urbanism (UAUIM), Romania

Profesor îndrumător: Octavian Neculai

Propunerea vizează reconfigurarea postului de cercetare existent pe același sit.

Procesul de găsire a formei pornește de casele existente, simple și propune structuri foarte modeste, dar moderne, cu o piele exterioară extrem de clară și totuși sofisticată.

Pe de o parte a peninsulei este platforma de cercetare, pe partea opusă o clădire similară pentru activități turistice și de agrement, scopul fiind acela de a combina cele două activități pentru a realiza o conștientizare colectivă a problemelor de mediu și soluțiile posibile ale acestora.

Un mare beneficiu al plasării clădirilor propuse în apă este acela de a menține peisajul relativ liber și neatins de activități și construcții invazive.

PREMIUL UAUIM PENTRU CALITATE ARTISTICA

035: Sizigia

Autor: Irene Campo / Universidad Politecnica di Madrid, Spain

Profesor îndrumător: Carlos García Fernández

Un proiect unic, care dintr-o scară cosmică transcendentală se traduce în peisajul estuarului Pontevedra din Ria de Arousa. Astfel, proiectul evoluează dintr-un peisaj natural nedescoperit, sălbatic, într-o sculptură recunoscută, oferind o esență simplă a spațiului public. Condițiile fizice găsite pe sit sunt transformate superb în spații de agrement, îmbogățite și animate de procesele schimbătoare ale mișcării mareelor.

Folosind forme simple, o construcție modulară ușoară din lemn de eucalipt având funcții variate, Sizigia pare să plutească peste mare și creează cu succes o prezență extrem de artistică într-un dialog mereu în schimbare cu apa, atmosfera și timpul.

Au fost acordate, de asemenea, și 4 mențiuni onorabile.

Review overview