Home / 2/2017  / Hotelul de gheaţă

Hotelul de gheaţă

Începând cu 1989, în fiecare an când râul Torne îngheaţă, un nou hotel de gheaţă este creat în micul sat Jukkasjärvi în nordul Suediei. Gheaţa râului este transformată pentru a ridica un hotel, un proiect

HANS EEK

Hotelul de gheaţă

Amplasament 

Jukkasjärvi, Suedia

Titlu proiect 

Hotelul de gheaţă

Şef proiect 

Hans Eek   Perioadă

Fotografii 

Martin Smedseń, Asaf Kliger, Christopher Hauser

Începând cu 1989, în fiecare an când râul Torne îngheaţă, un nou hotel de gheaţă este creat în micul sat Jukkasjärvi în nordul Suediei. Gheaţa râului este transformată pentru a ridica un hotel, un proiect de artă și primul din lume de acest fel, dar și cel mai mare construit din zăpadă și gheaţă. Din noiembrie 2016, oaspeţii sunt bineveniţi să doarmă în camere create din gheaţă și zăpadă pe tot parcursul anului. Experienţa unică poate fi combinată cu liniștea naturii și alte experienţe similare.

Ideea hotelului este de a redefini gheaţa naturală prin intermediul unor produse de artă și design. În Jukkasjärvi, peste șaizeci de persoane lucrează pe parcursul anului pentru a ridica aceste structuri cu materiale naturale. Această echipă de creaţie este specializată în arta efemeră. De 27 de ani, în zonă au fost create hoteluri de gheaţă pe timp de iarnă, creaţii care dispăreau însă când gheaţa se topea în primăvară. Hotelul poate oferi acum o experienţă de gheaţă pe tot parcursul anului, datorită sistemului de panouri solare – ceva absolut unic în lume. ICEHOTEL 365 este o sală de artă în gheaţă de 2.100 de metri pătraţi special concepută, care include apartamente de gheaţă și zăpadă, bar, galerie de gheaţă /sală de evenimente deschise 365 de zile pe an și care funcţionează pe bază de energie solară, captată în timpul verii nordice. Colaborarea cu arhitectul suedez Hans Eek, un designer pasionat de sustenabilitate, a făcut ca ICEHOTEL 365 să combine arhitectura și energia durabilă cu gheaţa, materia primă.

Temperatura interioară este setată pe o constantă de minus cinci grade Celsius, iar instalaţia de răcire face ca hotelul să rămână rece și în timpul verii. Instalaţia este alimentată cu energie de la panourile solare. La 200 km nord, mai sus de Cercul Arctic, soarele strălucește la echivalentul a 100 de zile consecutive în timpul lunilor de vară. Panourile solare colectează această lumină aproape constantă, ceea ce conferă un surplus de energie, utilizat pentru alimentarea altor clădiri precum restaurante, birouri și camere necesar a fi calde.

Artiști din întreaga lume ajung în satul Jukkasjärvi pentru a lua parte la modelarea ICEHOTEL. Artiștii se schimbă de la an la an: designeri, arhitecţi, ingineri industriali, artiști și lista poate continua. Obiectivul principal pentru echipa de creaţie de la ICEHOTEL este de a căuta idei cu adevărat originale pentru noile apartamente și opere de artă pentru fiecare întruchipare a hotelului. În fiecare an, ICEHOTEL publică un apel deschis pentru idei noi. Când hotelul se topește în soarele de primăvară, gheaţa se transformă în apă și se întoarce la râul Torne. În urmă rămân 20 de apartamente din gheaţă și zăpadă, disponibile tot timpul anului.

Un ghid angajat de ICEHOTEL oferă în fiecare seară un «curs de supravieţuire» pentru oaspeţii care petrec noaptea în camerele sale. Introducerea include o informare cu privire la modul în care oaspeţii trebuie să se îmbrace și cum să facă patul cu saci de dormit arctici. Sacii de dormit sunt fabricaţi pentru temperaturi joase de -25°C, dar temperatura din interiorul hotelului nu scade sub -5°C, astfel încât aceste adăposturi sunt mai mult decât suficiente pentru a menţine oaspeţii la o temperatură confortabilă. Apartamentele de artă și camerele de gheaţă nu au uși, astfel încât dimineaţă un membru al personalului trage cortina care acoperă intrarea și trezește oaspeţii.

Aici, în Jukkasjärvi, oamenii trăiesc alături de râul Torne ca parte naturală a vieţii de zi cu zi. Râul a creat un loc de adunare al comunităţii – numele Jukkasjärvi provine dintr-un cuvânt în laponă care înseamnă «loc de întâlnire lângă lac». Râul a fost, de asemenea, principala sursă de inspiraţie când s-a născut ideea de ICEHOTEL. Verile din Jukkasjärvi au fost dintotdeauna populare în rândul turiștilor pentru diverse activităţi, însă iernile erau lungi și reci. Yngve Bergqvist a fondat ICEHOTEL inspirat din tradiţia japoneză de sculptare în gheaţă, apelând chiar la ajutorul a doi sculptori în gheaţă din Japonia. El a invitat artiștii să participe la un atelier de lucru în Jukkasjärvi în 1989, eveniment care a marcat de altfel începutul unei călătorii de 27 ani cu râul Torne. Inspirat de atelier, iarna următoare a însemnat și prima structură de gheaţă creată vreodată, un iglu special proiectat și construit pe râul îngheţat, folosind tehnica modelajului. Igluul de 60 de m² era destinat să funcţioneze ca o galerie de artă, fiind denumit în acest sens Sala arctică. În următoarele ierni, Sala arctică a atras un interes considerabil, fiind folosită nu numai pentru expoziţii de artă, dar și pentru servicii specifice bisericii sau ca sală de spectacole de film. Bergqvist și asociaţii săi au deschis, de asemenea, un bar în interiorul halei, încercând chiar să și doarmă la temperaturile de sub zero grade. În timp, igluul s-a extins la dimensiunea de 250 m²; tehnica de construcţie a fost rafinată și brevetată în Suedia și în Norvegia.

Review overview