Home / 6/2018  / Nadvorie (Curtea) – Vallo Sadovsky Architects

Nadvorie (Curtea) – Vallo Sadovsky Architects

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Amplasament: Trnava, Slovacia Client: Trnka Investments Birou de arhitectură: Vallo Sadovsky Architects Arhitecți: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová Colaboratori: Michal Marcinov,

  • Amplasament: Trnava, Slovacia
  • Client: Trnka Investments
  • Birou de arhitectură: Vallo Sadovsky Architects
  • Arhitecți: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová
  • Colaboratori: Michal Marcinov, Katarína Stanislavová
  • Perioada proiectului: 2013-2017
  • Suprafața terenului: 2603 mp
  • Suprafața proiectului: 1030 mp
  • Anul finalizării construcției: 2018
  • Fotografii: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

 

Întregul ansamblu a fost creat prin alăturarea mai multor terenuri învecinate, care pot fi accesate din trei străzi
diferite ale zonei vechi din orașul Trnava. Terenurile cuprindeau, inițial, locuințe cu mai multe niveluri și erau
conectate prin curțile din spate. După ce aceste situri au fost unite, un nou spațiu liber a fost conceput în centrul
structurii urbane. În acest spațiu au fost, apoi, aduse noi obiecte. Așa a apărut spațiul public «Nádvorie» (Curtea).

 

Incinta cuprinde o mare diversitate de spații semi-publice și private, care activează noul spațiu public prin mai
multe metode, în fiecare zi (restaurante cu terase, mici magazine) și ocazional (evenimente). Spațiul central
multifuncțional este definit de cei patru arbori, schimbările suprafețelor și iluminare. Descoperirile releveului
arheologic și parcelarea istorică sunt reprezentate la nivelul pavimentului.

 

Completarea adusă în zona de Nord a fost atașată aripii originale, la fel ca structura metalică conectată cu obiectul din zona de Est a ansamblului. Cuprinde o terasă pentru centrul cultural, cazare pentru studenți și magazine și creează o conexiune cu restauratul în zona reconstruită. Această alternare a diverselor perioade istorice și a completărilor contemporane oferă o atmosferă specifică, ușor de identificat prin structura tavanelor, care se schimbă de la arce gotice la grinzi baroce sau planșee din beton armat. Podeaua din beton și mobila aduc un plus în stabilirea unei coerențe la nivelul întregului spațiu.

 

Noul obiect multifuncțional din zona de Sud este gândit ca extensie și este alipit la calcanul clădirii învecinate, cu scopul de a activa noua curte. Obiectul are un plan cu o deschidere foarte mică și este orientat către curte pe o singură latură. Înălțimea respectă regimul inițial, în timp ce materialitatea se schimbă pe verticală, marcând diferențele de scară, de la casă către piața Trojicne. Morfologia constrastantă a fațadei este moderată de ritmul regulat și de modul în care materialele au fost folosite. Structura ansamblului păstrează caracterul inițial fragmentat al orașului.

 

Textul aparține arhitecților.

Review overview