Home / 5/2018  / CASA MAC – SO & SO STUDIO

CASA MAC – SO & SO STUDIO

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Amplasament : Vicenza, Italia Titlu proiect : Casa MAC Birou de ahitectură : So & So Studio Suprafață : 232 mp Anul proiectului : 2018 Fotografii : Stefano Calgaro [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]   Proiectarea unui

  • Amplasament : Vicenza, Italia
  • Titlu proiect : Casa MAC
  • Birou de ahitectură : So & So Studio
  • Suprafață : 232 mp
  • Anul proiectului : 2018
  • Fotografii : Stefano Calgaro

 

Proiectarea unui spațiu inteligent, atât elegant, cât și intuitiv, a fost intenția pentru casa recent construită de So & So Studio pentru o femeie oarbă din Thiene, Italia. Atunci când clienta lor a fost pregătită să schimbe ceea ce ea a numit „acasă“ timp de cincizeci şi cinci de ani, proiectanţii au ales să implementeze un proces natural de ajustare şi de orientare pentru ca femeia oarbă să se poată deplasa prin noul său spaţiu. Pentru un proprietar orb, procesul de învățare a unui nou mediu este vital nu numai pentru funcția spațiului, ci și pentru viața de zi cu zi din acea casă.

 

Astfel, din prima zi, tema principală a proiectului s-a dezvoltat dintr-un limbaj simplu glific. Realizată prin selecții minuțioase de materiale din piatră și porțelan, So & So Studio a urmărit să găsească echilibrul perfect al texturilor pentru a ghida utilizatorul final al casei între elementele programate, utilizând un sistem de hărți încorporate. Primul pas în proiectare a fost acela de a orienta spațiile în jurul unui singur coridor, minimizând orice potenţial efect de labirint şi asigurând o deplasare eficientă în întreaga casă.

 

În cele trei puncte principale ale traseului central sunt amplasate intrările, oferind acces din garaj, ușa din față și curtea din spate. Holul central leagă cele două spații principale, dormitorul și bucătăria, de-a lungul întregii case, cu noduri de-a lungul drumului pentru camera de oaspeți, baie și living. Pentru această casă aceştia au lucrat direct cu clienta, pentru a-i schiţa obiceiurile zilnice şi traseele tipice. Acest lucru a asigurat o organizare intuitivă a casei şi a ajutat la uşurarea tranziţiei activităţilor zilnice dintre cele două case – veche şi nouă.

 

Fiecare utilizare zilnică sau activitate a devenit un nod în harta casei So & So Studio. Ulterior, au avut nevoie să încorporeze în proiect un limbj care să comunice clientului deciziile lor de proiectare pentru utilizare fizică. Acest proces a început mai întâi cu modul în care și-au explicat ideile clientului. Designerii au continuat să folosească lumea digitală pentru a lucra și a proiecta, dar au folosit lumea fizică în formă de model ca instrument de comunicare a oricărei modificări a amplasamentului. Prin eliminarea pragurilor ușilor și a schimbării inutile de materiale, So & So Studio a creat o continuitate a spaţiului în întreaga casă pentru a spori claritatea nodurilor programate din hartă și a ușura curba de învățare a clientului la mutarea în noua sa casă.

 

Rezultatul final exprimat în fiecare nod pentru client: un alfabet glific de reguli simple în podeaua casei. La utilizarea unei plăci de piatră texturate în modelul planșeului, nodurile programate sunt accentuate și a fost activat un sistem de găsire a drumului.

 

Textul aparține arhitecților

Review overview