Home / 6/2018  / AP10_MS – VINKLU

AP10_MS – VINKLU

[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] Amplasament : Calea Moșilor, București Birou de arhitectură : VINKLU Mobilier living : Ștefan Păvăluță (design), Atelier Vast (producție) Titlu proiect : AP10_MS An construire : 2017 Colaborator : Mihai Barbu Fotograf : Radu Malașincu   Două

  • Amplasament : Calea Moșilor, București
  • Birou de arhitectură : VINKLU
  • Mobilier living : Ștefan Păvăluță (design), Atelier Vast (producție)
  • Titlu proiect : AP10_MS
  • An construire : 2017
  • Colaborator : Mihai Barbu
  • Fotograf : Radu Malașincu

 

Două apartamente adiacente, de câte două camere, dintr-un bloc din perioada comunismului, la intersecția dintre Calea Moșilor și str. Zece Mese. Două apartamente devin unul, îndreptate către un spațiu central, cu peretele dinspre fațadă curb.

 

Importantă, înainte de orice idee de materialitate sau punere în operă, a fost gândirea unui traseu sau, mai degrabă,
propunerea unui tip de locuire într-o schemă funcțională: beneficiari, copii, invitați. Spațiul principal (living și
dining) e stabilit ca un nucleu care unește două zone care în trecut au avut destinații similare. Accesul este dat prin
apartamentul dinspre str. Zece Mese. Având două puncte fixe – accesul și livingul – zonificarea se auto-definește:

 

1) Intrarea în apartament cu holul de acces, bucătăria;
2) Conectată cu intrarea în zona invitaților (dormitor, baie, dressing);
3) Nucleul central (living, dining și acces balcon);
4) Zona de noapte (holul ce devine dressing, camera copilului, baie și dormitor matrimonial)

 

Micro-arhitectura acestui apartament este stratificată și se concentrează pe interacțiune-traseu, limită, profunzime.
Dincolo de teoretizarea spațiilor, intenția se mută la nivel tectonic, și anume la tratarea limitelor dintre spații / zone
– eliminarea „ușii” ca element de conexiune și propunerea unei limite integrate, mai degrabă decât definite. Cred că
elementul distinct din acest apartament e peretele curb, pe care nu l-am întalnit des în apartamente tip. Percepția
acestui perete nu este limitată vizual, ba chiar amplificată prin legatură „clară” cu bucătăria și camera copilului.

 

Text Ștefan Păvăluță

Review overview