Home / 5/2018  / 112 Coffeehouse – VINKLU

112 Coffeehouse – VINKLU

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Amplasament : str. George Enescu nr. 2, Târgu-Mureș, România Titlu proiect : 112 Coffeehouse Arhitect : Ștefan Păvăluță Anul proiectului : 2018 Suprafață : 51 mp Fotografii : George Negrea   Târgu-Mureș, ansamblul Palatului Culturii. Parterul

  • Amplasament : str. George Enescu nr. 2, Târgu-Mureș, România
  • Titlu proiect : 112 Coffeehouse Arhitect : Ștefan Păvăluță
  • Anul proiectului : 2018
  • Suprafață : 51 mp
  • Fotografii : George Negrea

 

Târgu-Mureș, ansamblul Palatului Culturii. Parterul fostei Case de Pensii Mureș, arhitectură în stil secession vienez, monument istoric clasa B.

 

O fațadă împărțită în trei registre verticale păstrează tâmplaria veche a clădirii și permite o legătură vizibilă interior-exterior. Logo-ul și branding-ul sunt, de la bun început, parte integrată a procesului de proiectare.

 

Ambele intrări se pastrează și fațada devine un element de mediere. Interiorul este compus din 2 spații conectate printr-un perete ce articulează fațada. Trecerea între ele lasă coaja interioară a frontului liberă. Treapta de acces este la nivelul pardoselii. Camerele devin un buzunar către stradă.

 

Funcțiunea și accesul principal se autodefinesc prin gabaritul și secțiunea încăperilor. Prima cameră și cea mai mică gazduiește primirea, barul cu espressor și restul de accesorii, o depozitare în spatele retrobarului și una cu un nivel deasupra, reprezentată prin înălțimea “turnului” de acces, furniruit cu lemn.

 

Cu două concluzii stabilite – deschiderea către stradă și așezarea funcțiunilor, ultima inserție este elementul funcțional comun ce leagă, în interior, cele două spații. În continuarea unui limbaj al fațadei și a unor elemente de interior distincte perioadei secession – placări ale pereților, cromatica diferită între finisaje – elementul comun de aici este simpla succesiune de cadre. Aceste cadre leagă pardoseala de pereți, prin placarea până la nivelul barului cu piatră și camerele între ele, printr-un finisaj comun. Medierea între porțiunea de perete rămasă și elementul “nou” se face printr-o succesiune de panouri vopsite în tonuri calde. Peretele pornește ca bar, se transformă într-un element de filtru între spațiul central și toaletă, în final devenind un element de stat. În centrul camerei sunt poziționate mese orientate către spațiul public. Finisajul pereților și al tavanului este texturat, neutru, similar cu cel al fațadei exterioare.

 

Elementele de mobilier – scaune, mese, tapițerii, blaturi – sunt făcute special pentru acest proiect și lucrate cu meșteri locali.

 

Text: Ștefan Păvăluță

Review overview