Home / 4/2017  / Varnsdorf – Pivovar Kocour

Varnsdorf – Pivovar Kocour

Prima gară feroviară privată în spațiul public și, totodată, administrația privată din Republica Cehă este situată la 280 de m de granița cehă‑germană, unde linia ferată nr. 828 Dresda–Ebersbasch–Zittau – Liberec–Tanvald se încrucișează cu strada Rumburská. Stația

Domijynak

Varnsdorf – Pivovar Kocour

  • Amplasament

   Rumburská, Varnsdorf, Cehia

  • Titlu proiect

   Prima stație de tren privată din Cehia: Varnsdorf – Berăria Kocour

  • Birou de arhitectură 

   Domijynak

  • Autor 

   dr. ing. arh. Petr Šikola

  • Echipă proiectare 

   ing. arh.  Jan Černoch, ing. Jan Pustějovský, ing. arh. Hana Staroňová

   Fotografii

   Jaroslav Kvíz

  • Website

   www.domyjinak.cz

Amplasare / Caracteristici ale zonei
Prima gară feroviară privată în spațiul public și, totodată, administrația privată din Republica Cehă este situată la 280 de m de granița cehă‑germană, unde linia ferată nr. 828 Dresda–Ebersbasch–Zittau – Liberec–Tanvald se încrucișează cu strada Rumburská. Stația feroviară conectează partea vecină a orașului Varnsdorf și zona fabricii de bere Kocour la sistemul de transport local și regional.

Arhitectură / Idee și concept
Ideea adăpostului de pe platformă este inspirată de atmosfera industrială și de istoria orașului, de către fabrica de bere Varnsdorf Kocour și de micile arhitecturi și modificări de peisaj din zona fabricii de bere.
Conceptul volumului simplu, două cuburi deschise intersectate, și‑a găsit inspirația în cutii de bere din lemn – vestitele lăzi de bere. Din interiorul acestor cutii, o bancă masivă din lemn, cu numele tuturor stațiilor de tren, iese oarecum în spațiul exterior. Banca este amplasată pe logo‑ul fabricii de bere – o statuie din oțel «statuie» a pisoiului («kocour» în limba cehă).
Conceptul se referă la identitatea industrială a locului prin soluția sa materială – structura de oțel (pereți groși de 20 de mm din tablă de oțel) este tratată special să ruginească în timpul ciclului de viață al structurii. Este perforată cu mici găuri în formă de cerc, care formează sigla fabricii de bere. Această perforație permite distribuirea interesantă a luminii de zi în interior. Pe de altă parte, iluminatul interior pe timpul nopții – asigurat cu benzi LED – luminează logo‑ul perforat în perete, făcându-l vizibil pe timp de noapte. Pardoseala adăpostului este făcută din grătare galvanizate cu o suprafață de comaxită, care în timp va căpăta o patină aparte. Culoarea neagră se șterge în zonele cel mai frecvent utilizate, lăsând vizibilă culoarea mai deschisă galvanizată. Exteriorul adăpostului este completat cu semne de identificare «Pivovar» și «Brauerei» (berărie), pulverizate cu culoare albă.

Arhitectură / Dispoziție
Interiorul celor două cuburi este parțial deschis către calea ferată și parțial închis pentru a asigura protecția împotriva vremii nefavorabile. În afară de banca pentru pasageri, în interiorul volumelor mai sunt amplasate programele de mers în cutii atipice de policarbonat, un desfăcător de bere și o carcasă pentru capace de sticle de bere. Spațiul de mentenanță cu unelte de întreținere, cutia electrică și scurgerea de pe acoperiș sunt ascunse în partea din spate a adăpostului.

Review overview