Home / 4/2017  / Locuință unifamilală – strada Tolstoi

Locuință unifamilală – strada Tolstoi

Locuința este destinată unei familii tinere având patru membri. «Pariul» beneficiarului a fost realizarea într‑o zonă intens valorificată de dezvoltări intensive a unui proiect rezidențial privat, dezvoltat în «interiorul» regulamentului de zonă și care să

Outline Architecture Office

Locuință unifamilală – strada Tolstoi

  • Amplasament

    București, România

  • Birou de arhitectură

    Outline Architecture Office

  • Arhitecți

    Cristina Barna, Sorin Diaconescu

  • Suprafață sit

    338 mp

  • Suprafață construită

    386 mp

  • Anul realizării

    2016

  • Fotografii

    Sorin Diaconescu

Locuința este destinată unei familii tinere având patru membri. «Pariul» beneficiarului a fost realizarea într‑o zonă intens valorificată de dezvoltări intensive a unui proiect rezidențial privat, dezvoltat în «interiorul» regulamentului de zonă și care să se insereze în țesutul existent, fiind în același timp o prezență contemporană.

Punctul de pornire – tema de proiectare, în conjunctură cu dimensiunile reduse ale terenului, au impus o dezvoltare pe verticală a spațiilor, în timp ce principiul de organizare a acestora păstrează logica unei locuințe dezvoltate pe un singur nivel, spațiile principale și circulațiile fiind în contact vizual. Pentru a amplifica acest contact și a ușura accesul între camere, acestea au fost amplasate pe platforme decalate vertical cu jumătate de nivel.

Camerele și circulațiile verticale și orizontale sunt organizate în jurul unui spațiu central ce se extinde din parter până la nivelul superior al casei, spațiu delimitat de un luminator. Camerele individuale, prin deschideri glisante sau pliante, se pot extinde, devenind parte a spațiului interior comun.

Terasele de la partea superioară continuă principiul organizațional în exterior, fiind o extensie a spațiilor exterioare utilizabile, în condițiile unei grădini de dimensiuni reduse. Astfel, una dintre terase poate fi folosită ca sun deck, în timp ce platforma superioară a fost plantată integral. La baza golului central ce articulează spațiile, la interior a fost plantat un copac, marcând «centrul» casei, o prezență vie, naturală, ce urmează să evolueze odată cu cei ce vor «locui» spațiul.

Materialele utilizate atât la exterior cât și în interior sunt naturale, definite de mici diferențe și imperfecțiuni ‑ cărămidă presată manual, lemn de larice. Modul în care au fost gândite detaliile fațadelor ventilate, tranzițiile dintre zonele pline și zonele transparente, efectul elementelor repetitive ce creează texturi și felul în care lumina și umbra modifică imaginea acestora adaugă nuanțe și subtilitate volumului simplu, monolitic. Toate suprafețele exterioare din lemn sunt netratate.

Aproape toate pardoselile interioare, scările și placajele verticale sunt realizate din elemente masive din pin Douglas. Suprafețele sunt tratate cu ulei, conferind o textură și o experiență tactile cât mai apropiate de cea naturală. Materialele folosite în alcătuirea fațadelor sunt utilizate local și în interior.

Combinația de obiecte de mobilier custom‑made (unități de depozitare, bucătărie, biblioteci) și piese de design modern «clasice» (scaune, canapele, etc) au fost proiectate / selectate urmărind ranforsarea senzației de interior luminos, aerisit.

Review overview