Home / 1/2017  / Pod și promenadă Bostanlı

Pod și promenadă Bostanlı

Podeţele Bostanlı Footbridge și Bostanlı Sunset Lounge sunt concepute ca parte integrantă a conceptului «Karșıkıyı», creat pentru proiectul «İzmirSea» de regenerare a zonei de coastă. Cele două intervenții arhitecturale amplasate în imediată vecinătate și în

Studio Evren Bașbuğ Architects

Amplasament

İzmir, Turcia

Titlu proiect

Bostanlı Footbridge & Bostanlı Sunset Lounge

Birou de arhitectură

Studio Evren Bașbuğ Architects

Echipa de proiect

Evren Bașbuğ, Umut Bașbuğ, Hüseyin Komșuoğlu, Can Özcan, Oğuzhan Zeytinoğlu, Can Kaya, Tuba Çakıroğlu, Erdem Yıldırım, Meriç Kara, Ebru Bingöl, Korhan Șișman

Echipă de proiect

İpek Baklacı, Elif Ayalp, Hande Ciğerli, Caner Bilgin, Ramazan Avcı, Seden Cinasal Avci, Özlem Arvas, Düșra Korkmaz, Nedim Can Karyaldız, Sinan Demirel, İklim Topaloğlu, Beyza Karasu, Sümeyye Komșuoğlu Anul realizării / Construction year: 2016 Fotografii / Photographs: Biroul de arhitectură Evren Bașbuğ / Courtesy of Studio Evren Bașbuğ Architects

Podeţele Bostanlı Footbridge și Bostanlı Sunset Lounge sunt concepute ca parte integrantă a conceptului «Karșıkıyı», creat pentru proiectul «İzmirSea» de regenerare a zonei de coastă. Cele două intervenții arhitecturale amplasate în imediată vecinătate și în relație reciprocă au generat împreună o nouă zonă integrată de atracție pe coastă, unde râul Bostanlı se varsă în golf, într‑un loc foarte special și unic datorită formei geometrice a liniei de coastă, dar și memoriei urbane create de‑a lungul timpului.

Pentru a respecta întocmai direcțiile conceptului «Karșıkıyı», proiectul «Bostanlı Footbridge» a propus conectarea a două dintre laturile golfului Bostanlı și, astfel, completarea uneia dintre piesele lipsă din promenada continuă de coastă. Cu o secțiune longitudinală ușor în formă de arc și o geometrie a grinzilor special proiectată în acest fel, podul permite trecerea unor bărci de dimensiuni reduse și oferă acces la pontonul plutitor amenajat pe pârâu. Această nouă structură urbană, orientată conform poziției sale unice care oferă o vedere a golfului, pe o parte, și a orașului, pe de altă parte, a fost proiectată cu o secțiune transversală asimetrică. Această secțiune specială este formată din mai multe suprafețe din lemn termotratat de tip cascadă, instalate pe un cadru din oțel, permițând utilizatorilor să se bucure de priveliștea golfului fie stând jos, fie pe spate. Astfel, podul devine mai mult decât un element urban infrastructural, folosit exclusiv pentru traversare, și definește un punct de relaxare și de atracție în spațiul public, într‑o relație sensibilă cu mediul înconjurător.

Pe de altă parte, «Bostanlı Sunset Lounge», care se află pe unul dintre puținele fragmente de coastă îndreptate direct spre vest în Karșıyaka, este un set de platforme în cascadă acoperite cu lemn termotratat, care formează o suprafață urbană primitoare, discret strecurată între panta artificială acoperită de copaci și digul însuși. Simplitatea și fluența în geometria suprafeței încurajează vizitatorul să experimenteze o relație directă cu soarele aflat la apus și cu marea. Similar podului, această suprafață largă acoperită cu lemn de cenușă este primitoare în mare parte datorită influenței texturii naturale a materialului. «Sunset Lounge» îi ajută pe utilizatori să redescopere un ritual uitat din İzmir, încă prezent în memoria urbană, și îi invită pe locuitorii orașului să privească apusul soarelui și să petreacă timp de calitate împreună în fiecare seară.

Aceste două instalații urbane, una în fața celeilalte în același perimetru, susțin cadrul general definit în propunerea proiectului «Karșıkıyı» și planul general pentru zona de coastă Karșıyaka. Un caracter natural, independent, ingenios și incluziv; ambele proiecte devin modele de «contra‑spații» autentice în termenii lui Lefebvre.

«Footbridge» și «Sunset Lounge» promit laolaltă un nou spațiu urban pentru experimentarea diferitelor forme de «relaxare contemplativă», prin implicarea intensă a trăsăturilor sociale, geografice și istorice ale acestei locații unice.

Review overview