Home / 1/2017  / East Centric  / Bakirkure Architects

Bakirkure Architects

Sediu de bancă Amplasament: Istanbul, Turcia Birou de arhitectură: Bakirkure Architects Arhitect: Gurhan Bakirkure Echipă proiect: Doruk Soyal, Kader Dogru, Samprie Chatziachmet Client: ING Bank Antreprenor: Bakirkure Architects An proiect: 2015 Suprafaţă utilă: 20 000 mp

Bakirkure Architects

Sediu de bancă

  • Amplasament

    Istanbul

  • Birou de arhitectură

    Bakirkure Architects Arhitect: Gurhan Bakirkure

  • Arhitect

    Gurhan Bakirkure

  • Echipa de proiectare

    Doruk Soyal, Kader Dogru, Samprie Chatziachmet

  • Antreprenor

    Bakirkure Architects

  • Suprafața utila

    20 000 mp

  • Client

    ING Bank

  • An proiect

    2015

  • Fotografii

    Gurkan Akay

Explorări şi gândire inovatoare

Renovarea sediului central ING Bank Turcia a început printr‑un antrenament cu un proiect la care au participat angajaţii băncii. Scopul a fost cunoașterea experienței lor spațiale actuale, a nevoilor și așteptărilor lor, pentru ca soluția finală să creeze o atmosferă de lucru mai dinamică și mai ergonomică, care să răspundă în primul rând acestor nevoi.

Rezultatele workshop‑ului au arătat că majoritatea participanților nu erau mulțumiți de schema de culori folosită pentru decor, de plasarea stațiilor de lucru și de organizarea spațiului. De asemenea, a reieșit că sălile de întâlnirenu erau suficiente, iar cele existente nu au fost proiectate în mod eficient. În plus, nu existau spații comune pentru socializare. Trei din patru participanți simţeau nevoia să se izoleze pentru a se concentra asupra muncii și 90% dintre ei ar fi vrut să schimbe spațiul de lucru în timpul programului. Trei din patru participanți nu erau mulțumiți de sistemul de iluminat; nouă din zece oameni au considerat că aerul condiționat este prea slab. Majoritatea angajaților sufereau de dureri de cap, dureri de spate și, drept urmare, se simţeau obosiți. O altă problemă semnalată a vizat sistemul ierarhic. Angajații preferau mai degrabă să lucreze laolaltă.

Beneficiind de oportunitățile oferite de tehnologia actuală, au fost create zone de lucru mobile. Aceste spații sunt gândite ca soluții alternative de lucru pentru un stil alternativ de lucru. Astfel, noțiunea de «birou personal» este complet depășită, iar angajații se bucură acum de posibilitatea de a alege unde să lucreze cu laptop‑ul din dotare. Toți angajații comunică prin intermediul dispozitivelor inteligente și al rețelelor wireless, accesibile pe plan intern. Pentru a beneficia de înălțimea maximă a plafonului, a fost folosit tavanul aparent în locul unui tavan suspendat. Tehnologia suflantelor de aer a fost utilizată pentru spațiile de birouri și sălile de ședințe.

Culorile și elementele publicitare au fost foarte mult accentuate, la fel ca și zonele de stat în care «se simt ca acasă» sau zonele de joacă și relaxare, create în mod diferit de la etaj la etaj. Bucătăria beneficiază de o nouă viziune privind configurarea, dar și de containere de cafea, care îmbie la o pauză de băut ceva cald. Cabinele telefonice pentru conversații private și dulapurile utilizate de fiecare angajat pentru a păstra lucruri personale și corespondența sunt doar câteva detalii inovatoare care completează spațiul.

Mai mult, zona de restaurant a devenit inima proiectului de reamenajare prin divizarea acesteia pentru utilizări multiple. Aceste noi funcțiuni flexibile permit angajaților să se întâlnească, să citească și să interacţioneze prin intermediul unor gradene pentru socializare, al grădinii de iarnă și al terenului de baschet. Zona de restaurant este transformată astfel intr‑un spațiu foarte activ și util, în loc să fie folosită doar timp de o oră din întreaga zi.

Review overview